Geologian tutkimuskeskus

Keski-Suomi - Dioriitti

"Mustaa graniittia"

Dioriitti on rakenteeltaan graniitin kaltainen syväkivi, jossa on noin 2/3 maasälpää ja 1/3 tummia mineraaleja. Maasälpä on plagioklaasia, joka on koostumukseltaan natriumvaltaista. Tummista mineraaleista on sarvivälke tavallisesti runsain, lisäksi on pyrokseenia ja biotiittia. Joskus dioriitissa voi olla vähän kvartsia.

Rakenteeltaan dioriitit ovat tavallisesti tasarakeisia ja raekooltaan hieno-keskirakeisia. Joskus dioriitti voi olla rakenteeltaan porfyyrinen, jolloin hienorakeisessa perusmassassa voi olla suurempia vaaleita maasälpärakeita tai mustia sarvivälke- tai pyrokseenirakeita.

Dioriitti on väriltään harmaa tai vihertävän harmaa. Kiilloitettu kivi on väriltään tumman harmaata tai lähes mustaa, jossa tummat mineralit näkyvät mustina täplinä.

Dioriittia esiintyy Keski-Suomen alueella Korpilahdella, Jyväskylän ympäristössä, Äänekoskella ja Viitasaarella. Rakennuskivitarkoituksiin näitä mustia graniitteja on louhittu eniten Jyväskylän lähellä, Viitasaarella ja Korpilahdella.

Keski-Pohjanmaa, gneissi. Pohjois-Pohjanmaa, liuske. Lappi, kulta. Pohjanmaa, Vaasan graniitti. Etelä-Pohjanmaa, kärnäiitti. Ahvenanmaa, eloperäinen kalkkikivi Ahvenanmaa, eloperäinen kalkkikivi. Satakunta, hiekkakivi. Varsinais-Suomi, punainen graniitti.  Pirkanmaa, pallokivi.  Keski-Suomi, dioriitti. Keski-Pohjanmaa, gneissi. Pohjanmaa, Vaasan graniitti. Uusimaa, sarvivälke Uusimaa, sarvivälke Itä-Uusimaa, kalkkikivi Itä-Uusimaa, kalkkikivi Kymeenlaakso, rapakivi.  Kymeenlaakso, rapakivi.  Päijät-Häme, Diabaasi. Kanta-Häme, kirjomaasälpä. Etelä-Savo, marmori. Etelä-Karjala, spektroliitti. Pohjois-Savo, apatiitti.  Pohjois-Karjala, vuolukivi. Kainuu, vihreäkivi.

 

Sivun URL: http://fi.gtk.fi/geologia/kiviharrastus/maakuntakivet/keskisuomi.html

Sivu luotu: 28.01.2020