Geologian tutkimuskeskus

Retkeily

Jokapäiväinen hyvinvointimme perustuu pitkälle luonnon antimien varaan, mutta luonto tarjoaa meille monia muitakin arvoja. Saamme virkistystä, tilaisuuden oppia ympäristöstämme ja tilaisuuden monenlaisiin harrastuksiin. Luonnossa voi viihtyä yksin, kaksin tai isommassa porukassa: tutustua lähimaisemiin tai tehdä hiihto- tai vaellusretkiä kauemmaksikin, pyöräillä maaseudun vaihtelevilla teillä tai liikkua vesillä saaristossa, järvillä tai joilla. Retki voi olla hyödyksi tai mielen virikkeeksi, tutkimusmatka eläimistöön, kasvustoon tai maiseman geologiaan.

Jokamiehenoikeus antaa meille luvan vapaasti liikkua jalan tai hiihtäen luonnossa, poimia luonnonmarjoja ja sieniä, sekä onkia ja pilkkiä. Telttailla voi maastossa, jota ei käytetä maanviljelyyn ja joka ei ole lähellä asuttua taloa. Jokamiehenoikeuteen sisältyy myös vastuuta ja velvoitteita; ei saa häiritä tai vahingoittaa kasvavia puita, varpuja tai sammalta, tehdä avotulta toisen maalle tai roskata ympäristöä.

Geologiasta kiinnostuneille luonnossa kulkijoille kivet ja mineraalit tarjoavat mielenkiintoisen ja monimuotoisen maailman. Rantakallioilla, puiden kaatuessa syntyneissä paljastumissa tai sorakuoppien puhtaissa kivenmukuloissa näkyvät rakenteet ja mineraalit herättävät retkeilijän mielenkiinnon. Myös retkeilymaaston vaihtelevuus ja monimuotoisuus kertoo retkeilijälle geologisesta historiasta ja nykypäivästä.

Kiinnostus luontoon ei tunne ikärajoja. Luonto monimuotoisuudessaan avautuu sitä tarkkailevalle sen rikkaampana mitä enemmän siihen on perehtynyt. Tietojemme karttuessa kasvaa myös ymmärryksemme luonnon ja ihmisen keskinäisestä suhteesta. Kaiken luontoretkeilyn takana on kaipuu saada kokea luonto ja sen moni-ilmeisyys, ilo, jonka sen monet vivahteet tuovat.

Ei ole tärkeintä päätätkö vaeltaa kotiseutusi maastossa, nousta vaaran huipulle tai laskea kuohuvaa koskea. Vain sinä voit löytää itsellesi sopivimman retkeilymuodon. Pakkaa siis reppusi ja valitse määränpääsi. On aika lähteä retkelle ja tutustua geologiaan!

Opasmonisteita pääkaupunkiseudun geologiaan

Geologista tieoa omatoimiseen luontoretkeilyyn.

Geologisia kohteita Otaniemessä ja Tapiolassa
Retki Suomen luontokeskus Haltian ympäristössä
Lähigeologiaa kaikille! – Leppävaaran kohteet
Geologiset retkeilykohteet Etelä-Espoossa 
Soukan retkiopas ja vastaukset tehtäviin

 

 

 

Sivun URL: http://fi.gtk.fi/geologia/retkeily/index.html

Sivu luotu: 28.01.2020