Geologian tutkimuskeskus

Merigeologinen tutkimusalus

Tutkimusalus Geomari (MMSI 230985210) on Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) ja Merivoimien tutkimuslaitoksen yhteinen vuonna 2003 valmistunut alumiinirakenteinen katamaraani. Tutkimusaluksen on valmistanut Mobimar Oy. Geomari toimii merenpohjan kartoituksessa ja tutkimuksessa GTK:n ja Merivoimien tutkimuslaitoksen yhteiskäytössä. Tutkimusalus on tarkoitettu toimimaan kotimaan liikenteessä liikennealueella III (johon sisältyvät avomerialueet). Geomarin suunnittelussa on lisäksi otettu huomioon kartoitus- ja tutkimustarpeet matalilla vesialueilla.

Tutkimusalus Geomarin pituus on 20 m, leveys 7.6m ja syväys 0.9 m. Tutkimusaluksen bruttopaino on 75 tonnia ja se on varustettu kahdella 522 kW Caterpillar -moottorilla ja vesisuihkuvetolaitteilla. Aluksen matkanopeus on noin 20 solmua, toimintasäde on noin 350 merimailia (20 solmun nopeudella) ja normaali työskentelynopeus on noin 4 solmua. Geomarilla on majoitustilat 6 hengelle.

Tutkimustoimintaa varten aluksessa on mittauskeskus ohjaamon yhteydessä, ja avoin peräkansi (40 neliötä), jossa ovat nosturit, sekä tilaa mittalaitteille, näytteenottimille ja vinsseille. Tutkimusvarustuksena aluksella on käytössä seisminen laitteisto (ELMA 250-1300 Hz), viistokaikuluotain (Klein 3000 100/500 kHz), tutkimuskaikuluotain (MD 28 kHz) ja monikeilakaikuluotain (Atlas Fansweep 20 200 kHz) sekä pohjasedimenttien näytteenottovälineet. Aluksella on myös märkälaboratorio, joka voidaan varustaa tutkimustarpeita varten erityyppisillä laitteistoilla.

arrow Ota yhteyttä asiantuntijoihimme

 

Sivun URL: http://fi.gtk.fi/tutkimus/infrastruktuuri/merigeologia/index.html

Sivu luotu: 15.12.2019