Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaa - Kärnäiitti

Todiste muinaisesta suurkatastrofista

Noin 73 miljoonaa vuotta sitten syöksyi noin ½ km läpimittainen meteoriitti maahan useiden kymmenien kilometrien sekuntinopeudella nykyisen Lappajärven kohdalle. Isku aiheutti silmänräpäyksessä meteoriitin ja kallioperän murskaantumisen, sulamisen ja kaasuuntumisen. Paikalle syntyi 17 km:n läpimittainen kraatteri. Valtava pölypilvi pimensi taivaan. Paine- ja lämpöaalto tuhosivat elämän laajalta alueelta kraatterin ympäristössä.

Pääosa Lappajärvestä sijaitsee meteoriittikraatterissa. Kraatterin keskellä, mutta Lappajärven pohjoisosassa, kohoaa 10-20 m ympäristöään ylemmäksi, kraatterin lujimmasta kivilajista, kärnäiitistä, koostuva Kärnänsaari. Kärnäiitti on laavaa muistuttava kivilaji, jossa sulanut kiviaines iskostaa osittain sulaneita kallioperän murskaleita.

Kärnäiitin ympärillä on erittäin huokoista, murskaantuneen kallioperän muodostamaa kiveä, iskubreksiaa. Kokonaan tai osittain sulaneita kivilajimurskaleita ei yleensä ole, vaan iskos on jauhaantunutta kallioperää. Kraatterista poispäin mentäessä iskubreksia vaihettuu vähitellen ehyeen kallioperään.

Kärnäiittiä on kahta päätyyppiä, joista tyyppi I:ssä on tumma lasimainen perusmassa ja siinä mineraali- ja kivilajimurskaleita. Kärnäiitti tyyppi II sisältää enemmän murskaleita ja on usein täynnä pieniä, epämääräisen muotoisia onteloita. Molemmat kärnäiitit ovat väriltään sinertävän tai harmaan mustia, mutta tyyppi II voi olla myös hyvin vaalea väriltään. Kärnäiitti II ei ole niin kovaa kuin on kärnäiitti I, vaan särkyy lyötäessä helposti rosoisiksi kappaleiksi.

Meteoriitti on jättänyt kärnäiittiin lähtemättömän jälkensä: tavallisiin lappajärveläisiin kivilajeihin sekoitettiin silmänräpäyksessä ripaus meteoriitin platina- ja iridiumpitoisuutta.

Kärnäiittiä käytetään paikallisesti vähäisessä määrin koru- ja muistoesineiden valmistamiseen. Kärnäiittiä ympäröivässä huokoisessa kivessä on mahtava pohjavesivarasto, jota on tarkoitus hyödyntää lähiaikoina.

Keski-Pohjanmaa, gneissi. Pohjois-Pohjanmaa, liuske. Lappi, kulta. Pohjanmaa, Vaasan graniitti. Etelä-Pohjanmaa, kärnäiitti. Ahvenanmaa, eloperäinen kalkkikivi Ahvenanmaa, eloperäinen kalkkikivi. Satakunta, hiekkakivi. Varsinais-Suomi, punainen graniitti.  Pirkanmaa, pallokivi.  Keski-Suomi, dioriitti. Keski-Pohjanmaa, gneissi. Pohjanmaa, Vaasan graniitti. Uusimaa, sarvivälke Uusimaa, sarvivälke Itä-Uusimaa, kalkkikivi Itä-Uusimaa, kalkkikivi Kymeenlaakso, rapakivi.  Kymeenlaakso, rapakivi.  Päijät-Häme, Diabaasi. Kanta-Häme, kirjomaasälpä. Etelä-Savo, marmori. Etelä-Karjala, spektroliitti. Pohjois-Savo, apatiitti.  Pohjois-Karjala, vuolukivi. Kainuu, vihreäkivi.

 
 

Kärnäiitti

arrow Suurenna