Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaa - Liuske

Lehtiä luonnon kirjassa

Liuskeella tarkoitetaan keski-karkearakeisia, kiillerikkaita kiviä. Liuskeen levymäiset mineraalit ovat vuorijononmuodostuksessa pu- ristuneet yhdensuuntaisiksi kuin kirjan lehdet. Rakenteesta johtuen liuskeista on helppo lohkoa levymäisiä laattoja.

Liuskepatjoissa on monin paikoin nähtävissä erilaisia kerrostumisen aikana syntyneitä rakenteita. Hiekkaiset kerrokset vaihtuvat vähitellen savisiin kerroksiin. Hiekkaisissa kerroksissa voi nähdä kauniita virtakerroksia tai aallonmerkkejä ja savisissa kerroksissa kuivumisrakoilua.

Erilaisesta lähtömateriaalista syntyy erilaisissa ilmastollisissa olosuhteissa rapautumistuotteita, jotka voivat olla huomattavan alumiini-, kalkki- tai rauta-magnesiumrikkaita, aina malminmuodostukseen saakka. Rapautumalla syntyneiden kerrosten välissä voi olla muinaisten tulivuorenpurkausten merkkejä laa- vapatjoineen ja tuhkakerroksineen.

Liuskeet ovat väriltään tumman tai vaalean harmaita, vihertäviä, jopa lähes mustia, kiilteen ja muiden tummien mineraalien määrästä riippuen. Tavallisesti ne lohkeavat tasaisina levyinä, joskus aaltoilevia kattotiiliä muistuttavina levyinä. Liuskeissa voi olla tummia tai vaaleita kyhmyjä tai litistyneitä palloja muistuttavia konkreetioita.

Noin 2 000 miljoonaa vuotta vanhoissa liuskepatjoissa on nähtävissä varhaisen elämän merkkejä. Paikoin hyvin yleiset kalkkikonkreetiot ovat syntyneet bakteeritoiminnan tuloksena.

Pohjois-Pohjanmaalla esiintyy liuskeita kohtalaisen runsaasti maakunnan eteläosassa, Oulun eteläpuoleisella alueella, erittäin runsaasti noin 100 km pitkällä ja 30 km leveällä kaistaleella Iin ja Utajärven välillä sekä varsin runsaasti Kuusamossa.

Aikaisemmin tietyn tyyppisiä liuskeita käytettiin runsaasti viikatteiden ja muiden työkalujen teroittamiseen tarkoitettuina liippa-kivinä. Nykyisin liuskeita käytetään lähinnä käytävälaattoina, lattia- tai seinämateriaalina ja koristeellisena verhoilumateriaalina esim. takoissa tai sokkeleissa.

Keski-Pohjanmaa, gneissi. Pohjois-Pohjanmaa, liuske. Lappi, kulta. Pohjanmaa, Vaasan graniitti. Etelä-Pohjanmaa, kärnäiitti. Ahvenanmaa, eloperäinen kalkkikivi Ahvenanmaa, eloperäinen kalkkikivi. Satakunta, hiekkakivi. Varsinais-Suomi, punainen graniitti.  Pirkanmaa, pallokivi.  Keski-Suomi, dioriitti. Keski-Pohjanmaa, gneissi. Pohjanmaa, Vaasan graniitti. Uusimaa, sarvivälke Uusimaa, sarvivälke Itä-Uusimaa, kalkkikivi Itä-Uusimaa, kalkkikivi Kymeenlaakso, rapakivi.  Kymeenlaakso, rapakivi.  Päijät-Häme, Diabaasi. Kanta-Häme, kirjomaasälpä. Etelä-Savo, marmori. Etelä-Karjala, spektroliitti. Pohjois-Savo, apatiitti.  Pohjois-Karjala, vuolukivi. Kainuu, vihreäkivi.

 
 

Liuske

arrow Suurenna