Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätiedot

Pohjois-Savo - Apatiitti

Suomen eniten louhittu mineraali

Fosfori on sekä kasveille että eläimille välttämätön ravintoaine. Luonnonkasvit saavat fosforin maaperän mineraaleista ja viljelykasvit lannoitteista. Apatiitti on yleisin luonnossa esiintyvä fosforimineraali. Sitä on miltei kaikissa kivilajeissa, mutta tavallisesti hyvin vähän, vain 0,1-0,5 % kivestä. Eräissä kivilajeissa apatiittipitoisuus voi olla useita prosentteja. Fosforimalmeissa on yleensä 60-80 % fosfaattia.

Siilinjärvellä sijaitsee Suomen ja Länsi-Euroopan ainoa apatiittikaivos, joka nykyisin on vuosilouhinnaltaan myös Suomen suurin kaivos. Ensimmäinen viite apatiittiesiintymästä saatiin vuonna 1950 Siilinjärven-Juankosken rautatien rakennustöiden yhteydessä. Rataleikkauksesta otetussa kalkkikivinäytteessä huomattiin olevan vähän apatiittia. Mittavaa kalkkikiviesiintymää ei kuitenkaan löytynyt, mutta löytyipä mittava apatiittiesiintymä. Pitkän tutkimus- ja kehitysvaiheen jälkeen kaivostoiminta alkoi vuonna 1979.

Esiintymä on suurikokoinen, mutta apatiittipitoisuudeltaan pieni. Noin 15 km pitkässä malmissa on vain 10 % apatiittia, noin 20 % karbonaattimineraaleja ja loput pääasiassa mustaa tai ruskeata kalipitoista kiillettä. Apatiitti esiintyy malmissa vaalean vihertävän kidemassan muodostamina raitoina tai erillisinä kiteinä, joiden läpimitta vaihtelee alle millimetristä muutamaan senttimetriin.

Siilinjärven kaivoksen päätuote on apatiitti-rikaste, jota käytetään Siilinjärvellä sijaitsevan lannoitetehtaan raaka-aineena. Sivutuotteena tehdään karbonaattirikaste sekä erilaisia kiillerikasteita. Karbonaattirikaste käytetään maanparannusaineeksi, kiillerikasteesta valmistetaan mm. erikoismaalin pigmenttiä. Apatiittirikastetta myydään myös luomutuotantoon tarkoitetuksi, pitkävaikutteiseksi fosforimaanparannusaineeksi. Samalla tavalla kiillerikastetta voidaan käyttää luomutuotannossa pitkävaikutteisena kalipitoisena (10 % K2O) maanparannusaineena. Lannoitetuotannon yhteydessä syntyy suuria määriä kipsiä, josta pieni osa voidaan käyttää, yhdessä kaoliinin kanssa, paperin täyteaineen valmistamiseen.

Keski-Pohjanmaa, gneissi. Pohjois-Pohjanmaa, liuske. Lappi, kulta. Pohjanmaa, Vaasan graniitti. Etelä-Pohjanmaa, kärnäiitti. Ahvenanmaa, eloperäinen kalkkikivi Ahvenanmaa, eloperäinen kalkkikivi. Satakunta, hiekkakivi. Varsinais-Suomi, punainen graniitti.  Pirkanmaa, pallokivi.  Keski-Suomi, dioriitti. Keski-Pohjanmaa, gneissi. Pohjanmaa, Vaasan graniitti. Uusimaa, sarvivälke Uusimaa, sarvivälke Itä-Uusimaa, kalkkikivi Itä-Uusimaa, kalkkikivi Kymeenlaakso, rapakivi.  Kymeenlaakso, rapakivi.  Päijät-Häme, Diabaasi. Kanta-Häme, kirjomaasälpä. Etelä-Savo, marmori. Etelä-Karjala, spektroliitti. Pohjois-Savo, apatiitti.  Pohjois-Karjala, vuolukivi. Kainuu, vihreäkivi.

 
 

Apatiitti

arrow Suurenna