Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätiedot

Varsinais-Suomi - Punainen graniitti

Skotti Suomesta

Varsinais-Suomen alueella on kaksi suurta rapakivialuetta, Vehmaan ja Laitilan rapakivigraniitit, joiden läpimitta on 40-50 km ja useita pieniä 1-5 km:n läpimittaisia rapakivigraniitteja. Vallitseva rapakivityyppi on väriltään vihertävän tai harmaan ruskehtava ja rakenteeltaan porfyyrinen. Punaista, tasarakeista rapakivimuunnosta esiintyy vain Vehmaan rapakiven alueella, Vehmaan Uhlussa ja Taivassalon Helsingissä, noin 5 km:n läpimittaisissa pahkuissa.

Taivassalon punainen on karkearakeisempi kuin Vehmaan punainen, mutta molemmissa esiintyy hieman punaisen värisävyn ja raekoon vaihtelua.

Suomalaisista rakennuskivistä ovat erilaiset rapakivet eniten louhittu kivityyppi ja niistä kaikkein tunnetuin ja kallein on Vehmaan punainen, hienorakeinen rapakivi. Sen vienti käynnistyi jo vuonna 1901 kauppanimellä Balmoral Red. Nimi johtuu siitä, että Vehmaan graniitti muistuttaa suuresti erästä skotlantilaista graniittia, josta Englannin hovin syyskesäisin käyttämä oleskelupaikka, Balmoral Casle, on rakennettu.

Keski-Pohjanmaa, gneissi. Pohjois-Pohjanmaa, liuske. Lappi, kulta. Pohjanmaa, Vaasan graniitti. Etelä-Pohjanmaa, kärnäiitti. Ahvenanmaa, eloperäinen kalkkikivi Ahvenanmaa, eloperäinen kalkkikivi. Satakunta, hiekkakivi. Varsinais-Suomi, punainen graniitti.  Pirkanmaa, pallokivi.  Keski-Suomi, dioriitti. Keski-Pohjanmaa, gneissi. Pohjanmaa, Vaasan graniitti. Uusimaa, sarvivälke Uusimaa, sarvivälke Itä-Uusimaa, kalkkikivi Itä-Uusimaa, kalkkikivi Kymeenlaakso, rapakivi.  Kymeenlaakso, rapakivi.  Päijät-Häme, Diabaasi. Kanta-Häme, kirjomaasälpä. Etelä-Savo, marmori. Etelä-Karjala, spektroliitti. Pohjois-Savo, apatiitti.  Pohjois-Karjala, vuolukivi. Kainuu, vihreäkivi.

 
 

Punainen graniitti

arrow Suurenna