Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätiedot

Kairasydänarkisto

GTK:lla on Lopella valtakunnallinen kairasydänarkisto. Lisäksi GTK:lla on Rovaniemellä paikallinen kairasydänten välivarastointi ja tutkimustila.

Kairasydänarkistossa Lopella arkistoidaan malminetsinnässä, kaivostoiminnassa, kalliorakentamisessa ja muissa toiminnoissa syväkairausten tuloksena saatuja kairasydämiä lähes kolme miljoonaa metriä yli 31 000 kairauksesta. Arkistoituja kairasydämiä voi tutkia Lopella olevissa tutkimustiloissa. Tutkimuskäynneistä veloitetaan laite-, työvoima- ja yöpymiskulut. Lopen kairasydänarkistossa suoritetaan lisäksi arkistossa olevissa näytteistä näytteenottoa, valokuvataan näytteitä ja mitataan näytteiden ominaispainoa (tiheyttä). Lisäksi on mahdollista vuokrata käyttöön kenttäanalysaattori näytteiden analysointia varten.

Rovaniemellä Lepikontiellä GTK:lla on kivinäytteiden varastotila, jossa on mahdollista tutkia näytteitä. Lisäksi tiloissa suoritetaan näytteenottoa, valokuvataan näytteitä ja tehdään petrofysiikan mittauksia kuten tiheysmittauksia, magneettista suskeptibiliteettiä ja remanentin magnetoituman mittauksia.

Arkistossa tapahtuvan näytteenoton yhteydessä näytteet halkaistaan timanttisahalla. Lopella ja Rovaniemellä on käytössä molemmissa kaksi käsisyöttöistä timanttisahaa ja yksi automaattisyötöllä varustettu saha. Sahat on varustettu liikkuvalla näytteidensahauspöydällä ja näytepitimellä. Pöytien edestakainen liike on noin max. 0,5 metriä. Sahaan voidaan liittää halkaisijaltaan 35 cm:n terä, jolloin sahalla voidaan halkaista 10 cm:n läpimittaista kairasydäntä. Ennen näytteiden sahausta näytteet on mahdollista kuvauttaa digikameralla. Näytteet voidaan kuvata joko kuivina tai märkinä. Kamera on asennettuna kivipöytien yläpuolelle siten, että kuvaus tapahtuu kohtisuoraan laatikoita vastaan. Laatikoita kuvataan kaksi kerrallaan. Asiakkaalle toimitetaan kuvat JPG- tai TIFF-tiedostoina.

Lopen kairasydänarkistoissa tehdään myös tiheysmittauksia. Mittaukset tehdään ominaispainovaa’alla. Mittaus tehdään punnitsemalla ensin näyte ilmassa, jonka jälkeen näyte punnitaan vedessä. Punnituslukemat tallentuvat vaa'an muistiin. Lukemien erotuksesta pystytään laskemaan näytteen tilavuus. Ilmapunnituksen ja tilavuuden mittaustulosten perusteella vaa'an yhteydessä oleva laskin laskee automaattisesti näytteen ominaispainon. Laskin ottaa automaattisesti ilman/veden lämpötilojen vaihtelujen vaatimat korjaukset.

Rovaniemen tiloissa voidaan mitata myös magneettinen suskeptibiliteetti, joka mitataan vaihtovirtasillalla (1024 Hz) ja remanenttia magnetoitumaa fluxgate magnetometrillä magneettisen suojauksen sisällä. Mittaukset suoritetaan tietokoneen ohjauksessa. Menetelmät eivät tuhoa näytettä.

Yhteystiedot:  
GTK, Kairasydänarkisto
Mustinsuontie 159
12600 Läyliäinen
GTK, Rovaniemen kairasydänarkisto
Lepikontie 9B
96100 Rovaniemi
Puh. 029 503 2670 / Marko Puonti  Puh. 029 503 4400 / Kari Kaikkonen
arrow Ota yhteyttä Sähköposti: kari.kaikkonen_gtk.fi
Avoinna: ma-to 8-16, pe 8-14 Avoinna: ma-to 8-16, pe 8-14
   

 

Kairaukset kartalla

Tiedot kairasydänarkistossa Lopella olevista syväkairausten tuloksena saaduista yli 31 000 kairauksesta sekä niiden sijainnista löytyvät Mineral Deposits and Exploration -karttapalvelusta (englanninkielinen).
 

 
 

Kairasydänarkisto